Program dla szkół 
- od 1 września 2017 roku zastąpił "Owoce i warzywa w szkole"

Jesteśmy uczestnikiem programu „Owoce w szkole”



„Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa, co najmniej 2 razy i nie więcej niż 3 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze.

Dzieci otrzymają jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

WAŻNE! Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

W danym semestrze roku szkolnego 2014/2015 dzieciom udostępnia się, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

Produkty owocowe

   Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt

I semestr

II semestr

jabłko (min. 150 g)

          10

          10

gruszka (min. 150 g)

5

6

op. jedn. truskawek (min. 100 g)

-

1

op. jedn. borówek amerykańskich (min. 100 g)

2

-

op. jedn. soku owocowego (min. 0,2 l)

3

3

Produkty warzywne

 

 

op. jedn. marchwi (min. 60 g)

7

9

op. jedn. papryki słodkiej (min. 60 g)

2

-

op. jedn. rzodkiewek (min. 60 g)

5

5

op. jedn. pomidorów (min. 60 g- średnica jednej sztuki max. 40 mm)

2

3

op. jedn. kalarepy (min. 60 g)

1

-

op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywne (min.0,2 l)

3

3

 


Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln EUR (48,9 mln PLN).

W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub
zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. W przypadku dostaw produktów niespełniających wymagań jakościowych produkty te nie powinny być przyjęte przez szkołę. Niespełniające wymagań jakościowych owoce i warzywa nie mogą być udostępniane w ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom klas I-III.










Szkoła Podstawowa w Ostaszewie, Ostaszewo 42, 87-148 Łysomice